top of page
  • Skribentens bildFredrik Pallin

När och varför behöver man vara på kontoret?

Uppdaterat: 22 apr. 2019


Undrar om vi i framtiden kommer att titta tillbaka och förundras över den tid vi lever nu när det kommer till att arbeta på kontor. Att vi varje dag, 1-2 timmar pendlar från våra internetuppkopplad hem för att sätta oss vid ett skrivbord på ett kontor för att utföra våra arbetsuppgifter. Förutom att vi lägger enorm tid att ta oss till och från dessa arbetsplatser, även ständigt blir störda av kollegor, vilket gör att dagen blir mindre effektiv.


Missförstå mig rätt – kontor fyller en viktig funktion i att samla medarbetare kring ett gemensamt projekt, det är ett företags hemvist och identitet. Men att hela företaget sluter upp mangrant varje dag till detta arbetstempel ställer jag mig tveksam till. Enligt en undersökning av Stockholms Handelskammare reser genomsnittsstockholmaren 68 minuter per dag till och från jobbet – det blir totalt mer än en hel semester per år i arbetstid – 6,4 veckor! Är det vettigt att lägga ner så mycket tid varje dag bara för att ta sig till en specifik lokal för att utföra sitt arbete? I många fall måste man ju vara på jobbet – det är ju lite svårt att jobba i en butik hemifrån – men i många yrken är man faktiskt inte alls beroende av att vara på sitt kontor.


Jag har varit frilansare i flera år. Jag bodde 4,5 år i Sölvesborg och då tedde det sig helt naturligt att jobba hemifrån. När jag flyttade till Stockholm fortsatte jag jobba på hemifrån, på caféer och hotellobbys. Hade egentligen inga planer på att skaffa kontor förrän det blev en lokal ledig i vår bostadsrättsförening. Det var ett tillfälle för bra att inte slå till på. Lång historia kort - nu har jag ett kontorskollektiv som sedermera även blev ett PR-kollektiv.


Det som förenar oss som sitter i kontorskollektivet är att vi inte är där för att vi måste - vi är där när vi behöver det eller verkligen vill. Eftersom jag bor i huset bredvid är det kanske mer naturligt att jag är där ofta, men för Patrik som bor utanför stan är han bara på kontoret när han har möten i stan - annars jobbar han hemifrån.


Om jag jämför mig med andra som pendlar varje dag till ett kontor de måste vara på och med alla dessa möten man blir tvingad att vara med på (internmöten, projektgruppsmöten, pitchmöten, referensgrupper och så vidare…) har jag räknat ut att jag sparar jag 10-15 timmar i veckan. Det är rätt mycket tid jag kan använda till annat, till mer jobb eller mer fritid.


Jag kan verkligen sakna pulsen på ett kontor och surret med kollegor, men samtidigt får jag lika mycket gjort hemma på 25-30 timmar jämfört med om jag hade jobbat 40-50 timmar på ett kontor inklusive pendling. Men jag tänker på alla andra som varje dag skumpar fram och tillbaka till sina arbetsplatser och faktiskt HAR ett val. Måste man sitta på ett kontor varje dag? Är det värt tiden? Är det värt alla störningsmomenten? Jobba hemma två dagar i veckan – bara det är 3 timmar i veckan (givet att du pendlar 45 minuter enkel riktning) i bara minskad pendlingstid. Lägg därtill ytterligare någon timme i mer effektivt arbete.

Ytterligare en parameter i det här pusslet – när får du mest gjort? Givet att du inte måste prata med personer vid ett specifikt tillfälle så kanske du är mest kreativ eller effektiv riktigt tidigt på morgonen eller på kvällen/natten. Varför tvinga dig själv att genomföra jobbet på ett ineffektivt sätt på ett ställe (kontoret) du inte får ro på? Bara genom att göra rätt arbetsuppgift, rätt tid på rätt plats kanske sparar in ytterligare ett par timmar i veckan?

Multientreprenören Richard Branson har avskaffat schemalagd arbetstid på Virgin. Medarbetarna får helt enkelt bestämma själva var, när och hur de ska arbeta, enligt en artikel på SvD.

”De anställda behöver inte fråga om lov, och varken de själva eller deras chefer behöver hålla koll på när de är borta från kontoret. Det är upp till den anställde själv om hon eller han vill ta ledigt i några timmar, en dag, en vecka eller en månad. Så länge de utnyttjar sin ledighet när de har tid och ligger bra till i sina projekt så kommer det här inte på något sätt att vara negativt för affärerna, eller för de anställdas karriärer.”, säger Branson.

För oss som har förmånen att själva kunna välja var och när vi genomför våra arbetsuppgifter kanske vi i framtiden har har flera deltidsjobb istället för en tjänst och ett kontor.


40 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page